Saturday, December 12, 2009

Semilang Laut


Ikan sembilang laut utk dijual segar dari laut RM16 sekilo

Ikan sembilang laut utk dijual hidup RM18 sekilo
Semua ikan sembilang saiz A antara 500gram sehingga 2kg.
Tempahan blh hubungi saudara Azmi 013-2779119
Resepi Ikan
Gulai Ikan Sembilang Kacang Lendir Sumber : Masakan Tradisional Utara 1991
Bahan-Bahan:
600 gm ikan Sembilang 10 biji kacang lendir (bendi) 1 biji kelapa 3 sudu rempah kari ikan 3 sudu besar minyak
2 sudu besar air asam jawa ½ sudu teh halba campur (halba bersama biji sawi) 3 labu bawang
15 helai daun kari Garam secukup rasa
Tambah serbuk perasa

Cara:
Bersihkan ikan dan potong ikut saiz yang digemari. Bersihkan kacang lendir dan kikis bulu yang terdapat pada kulitnya. Jika suka potong kacang itu sepanjang 3 cm. Seelok-eloknya biarkan kacang sebiji-sebiji. Hiris bawang merah dan campur dengan halba campur dan daun kari. Tumis hingga kuning. Bancuh rempah kari dengan sedikit. Masukkan kari ke dalam tumisan bawang dan kacau perlahan. Jika terlalu kering masukkan sedikit air. Apabila rempah berbau wangi, masukkan santan dan kacau sekejap. Masukkan kacang bendi. Selepas 2-3 minit masukkan ikan. Apabila kacang lendir telah masak masukkan air asam jawa dan garam. Kacau rata-rata dan angkat.

No comments:

Post a Comment